Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Sunday, November 21, 2010

Tarbiyyah bukan segala-galanya tetapi segala-galanya akan diraih (dicapai) dengan tarbiyyah

Hari ini isu tarbiyyah di sebut. Pasal ada beberapa menyebut Zaid Ibrahim tidak diberikan tarbiyyah di dalam PKR. Kita bercakap sedikit pasal tarbiyyah.

Ya, tarbiyyahlah yang (dengan izin Allah SWT) telah mengubah peribadi sahabat-sahabat awwalun dari segi kefahaman, Syu'ur (perasaan), ruh dan sikap hidup mereka. Mereka bukanlah pasukan manusia yang Allah SWT turunkan dari langit dengan segala kesempurnaan, sebaliknya sebahagian mereka adalah serpihan dari masyarakat jahiliyyah; yang sudah terbiasa dengan cara hidup kehaiwanan. Ada yang pernah membunuh anak perempuan hidup-hidup, biasa berjudi, membunuh dan sebagainya.Tarbiyyah bukan GHAYAH (Matlamat) sehinggakan kita merasa tenang kerana terikat dan berada dalam majlis-majlis ilmu, usroh, halaqoh, tamrin dan sebagainya tetapi tabiyyah adalah WASILAH (jalan) untuk kita meningkatkan diri ketahap yang dikehendaki oleh Allah SWT. Yang menjadi persoalan utamanya bukan berapa lama kita berada dan melalui proses tarbiyyah tetapi sejauhmana kita telah tingkatkan diri kita sehingga terbinannya satu keperibadian sebagaimana yang dicontohkan oleh Rasulullah SAW dan para sahabat.

Tarbiyah bukan sekadar membentuk seseorang itu menjadi mukmin untuk dirinya, beramal dan bertaqwa seorang diri sahaja sebaliknya ia bertujuan melahirkan mukmin yang sedia berkhidmad, memberi sumbangan kepada Islam dan berjihad pada jalan Allah SWT.

Rasulullah SAW mendidik para sahabatnya sehingga menjadi mujahid yang kukuh iman mereka, sentiasa bersedia untuk berkorban dan berjihad pada jalan Allah. Apabila Islam berhajat kepada kerja dakwah, maka tampillah para da'i yang jujur, berani dan sabar menyampaikan risalah Islam melalui lisan dan contoh yang baik. Apabila Islam memerlukan pengorbanan harta benda, maka tampillah sahabat yang mempunyai harta kekayaan menyerahkan harta benda mereka kepada Rasulullah SAW dengan penuh keredhaan tanpa bakhil, seperti Abu Bakar al-Siddiq, Umar al-Khattab, Usman Ibn Affan dan Abdul Rahman al-'Auf.

Rasulullah SAW telah memulakan dakwahnya dengan tiga persoalan besar; Dari mana kita datang, kenapa kita didatangkan dan kemana akhirnya kesudahan kita. PERSOALAN yang menjelaskan mengenai hakikat penciptaan manusia; iaitu TUJUAN dijadikan, apakah MISI kita di dunia yang sementara ini dan apakah LAPORAN yang bakal kita persembahkan pada Allah SWT setelah tugas kita itu selesai. PERSOALAN yang menjelaskan hakikat diri insan, peranan dan tanggungjawabnya sekaligus menuntut kita membina satu KEPERIBADIAN yang mampu melaksanakan TUGAS yang cukup besar.

Tarbiyyah bukan GHAYAH tetapi WASILAH bahkan WASILAH KUBRA untuk kita memenuhi TUJUAN bagi penciptaan kita. Tarbiyyah adalah satu-satunya jalan bagi PEMBINAAN DIRI, satu-satunya jalan untuk memahami TUGAS dan satu-satunya jalan untuk kita memahami PELAKSANAAN yang paling menepati kehendak Allah SWT.

Jika seseorang itu ingin menjadi seorang jurutera maka ia perlu melalui satu proses pembelajaran dan latihan. Maka untuk menjadi mukmin juga perlu melalui proses yang sama. Jika untuk menjadi jurutera perlu ada kurikulumnya, ada pusat pengajiannya, perlu ada guru-guru yang mahir dan berpengalaman maka ADAKAH untuk menjadi mukmin yang memenuhi syarat-syarat yang ditentukan oleh Allah SWT memerlukan proses dan sarana yang lebih kurang dari proses dan sarana untuk menjadi jurutera? Adakah sama; berjaya mencapai cita-cita dunia dengan keselamatan dari NERAKA Allah SWT dan dimasukkan ke SYURGA-Nya.

InsyaAllah persoalan ini akan cuba diperincikan dari semasa ke semasa.

Tarbiyyah bukan segala-galanya tetapi segala-galanya akan diraih (dicapai) dengan tarbiyyah. [As syeikh Mustafa Masyhur].http://my.opera.com/azmibhr/blog/bicara-tarbiyyah-1-muqaddimah

No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily