Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Saturday, December 10, 2016

OIC wajib tangani isu penghapusan etnik Rohingya


PERTUBUHAN
Persidangan Islam (OIC) digesa agar mempercepatkan langkah campur tangan terhadap isu penghapusan etnik Rohingya yang semakin meruncing di wilayah Rakhine ketika ini.

Situasi menjadi semakin membimbangkan apabila tentera Myanmar bukan sahaja melaksanakan ‘clearance operation’ di dalam wilayah terbabit malah bertindak di luar jangkaan dengan menyerang penduduk Rohingya yang berusaha menjadi pelarian ke negara lain.

Dalam perkembangan terbaru, tentera Myanmar telah menyerang bot yang dinaiki penduduk Rohingya sehingga menyebabkan bot tersebut karam dan puluhan yang lain dikhuatiri lemas ketika cuba memasuki Bangladesh di sempadan Sungan Naf.

Tambahan pula, puluhan ribu penduduk Rohingya telah menjadi pelarian ke negara terdekat selepas pertempuran dahsyat berlaku dengan tentera Myanmar. Kekejaman tentera Myanmar terhadap penduduk Rohingya kini sudah melampaui batas kemanusiaan.

Isu penghapusan etnik Rohingya bukan isu baharu. Penindasan berterusan sejak era Jeneral Ne Win sehingga kini. Perkembangan mutakhir ini pula jelas menunjukkan situasi di sana semakin meruncing dan tidak terkawal.

Tentera Myanmar terus menggila di samping Kerajaan Myanmar terus mengunci mulut terhadap krisis tersebut. Maka, wajar bagi OIC tidak lagi berlengah untuk campur tangan bagi menangani isu tersebut. – HARAKAHDAILY.........
Blog ini hanya 'mirror' artikel daripada laman asal
http://www.tranungkite.net
Sila ke laman asal untuk dapatkan versi penuh....

No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily