Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Thursday, January 19, 2017

Pekerja diarah jalan 10,000 langkah setiap hari


CHONGQING - CHINA. Sebuah syarikat di China mengarahkan setiap pekerjanya berjalan 10,000 langkah setiap hari untuk membantu meningkatkan kesihatan dan kecerdasan mereka dan akan mengenakan hukuman kepada sesiapa yang gagal mencapai target ditetapkan.


Syarikat teknologi yang terletak di Chongqing itu, meminta kakitangannya untuk memuat naik satu aplikasi yang akan memantau langkah dan pergerakan harian, lapor Chongqing Evening News.

"Ramai kakitangan duduk di pejabat sepanjang masa dan kadang-kadang bekerja lebih masa.

"Ada di antara mereka, walaupun masih muda, tetapi mempunyai isu kesihatan seperti masalah leher dan bahu.

"Kami mengeluarkan arahan mewajibkan setiap pekerja membuat 10,000 langkah supaya mempunyai kehidupan yang lebih sihat," kata pegawai rasmi syarikat yang tidak dinamakan itu.

Menurutnya, setiap kakitangan yang gagal mencapai target harian akan diminta untuk membuat tekan tubi sebanyak 50 hingga 100 kali, namun buat masa ini tiada pekerja yang dikenakan hukuman.

"Inisiatif ini akan digugurkan jika kakitangan itu melakukan sukan secara proaktif," katanya

Sementara itu, salah seorang kakitangan baharu syarikat itu memberitahu akhbar, dia terkejut dengan program tersebut.

"Mengapa saya disuruh untuk berjalan jika saya mampu untuk menjalankan tugas yang diberikan.

Pekerja berkenaan tidak lagi memandu untuk pergi ke kerja dan kembali meningkatkan kadar senamannya.

"Saya berasa sangat letih pada mulanya, namun kemudian menyedari program berkenaan baik kerana badan memerlukan latihan sedemikian.

"Rakan sekerjanya yang lain kini menghabiskan waktu makan tengahari mereka dengan berjalan daripada bermain permainan komputer," ujarnya.


.........
Blog ini hanya 'mirror' artikel daripada laman asal
http://www.tranungkite.net
Sila ke laman asal untuk dapatkan versi penuh....

No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily