Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Saturday, October 08, 2016

Maria saman Jamal kerana kaitkan BERSIH dengan IS
Pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah mengemukakan saman fitnah terhadap Ketua Umno Sungai Besar Datuk Seri Jamal Md Yunos kerana mendakwa pertubuhan itu diresapi pengganas IS.


Saman berkenaan dikemukakan oleh peguam N Surendran dan Melissa Sasidaran di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini.


Kata Surendran Maria tidak dapat hadir di mahkamah kerana sedang berada di Kedah menghadiri majlis berkaitan BERSIH.

"Pagi ini kami memfailkan saman sivil bagi pihak anak guam Maria ke atas Jamal Yunos.

"Maria menyaman fitnah Jamal kerana kata-kata yang diucapkannya pada sidang media di dua tempat berasingan minggu lalu.

"Pada sidang media itu Jamal mendakwa BERSIH diresapi IS dan tuduhan itu adalah jelas suatu fitnah pada pandangan anak guam kami," katanya.

Menurut Surendran disebabkan Maria adalah pengerusi BERSIH dan Jamal mengaitkan pertubuhan pendesak reformasi pilihan raya itu dengan dakwaan berkenaan, anak guamnya berpendapat ahli politik terbabit melakukan fitnah ke atasnya.

Merujuk Jamal sebagai "pelaku aksi tandas" Surendran juga mengesahkan Maria menuntut sejumlah ganti rugi dalam saman berkenaan.

Semalam Jamal mengoyak dan membuang surat tuntutan daripada Maria ke tandas di depan wartawan.

Sebelum ini BERSIH memberi tempoh 48 jam kepada Jamal - yang sering muncul dengan kumpulan baju merah - untuk membuat permohonan maaf atas kenyataannya sebelum ini.

Jumpa di mahkamah


Surendran yang juga anggota parlimen Padang Serai turut mengesahkan Maria memfailkan permohonan mendapatkan perintah mahkamah bagi menghalang Jamal mengulangi tuduhan "tidak masuk akal" itu.

"Pagi ini kami memfailkan saman yang bermakna isu ini mesti dibicarakan. Di sana saya dan Melissa akan menyoal Jamal dan kami akan mendedahkan semua tuduhannya terhadap anak guam kami adalah pembohongan semata-mata," katanya.

Jamal pada 28 September lalu dilaporkan mendakwa perhimpunan BERSIH 5 yang dijadual diadakan pada 19 November ini diserapi elemen kumpulan pengganas IS.

Katanya kenyataan tersebut dibuat berdasarkan maklumat yang diterimanya dairpada sumber yang boleh dipercayainya.

Jamal juga mendakwa BERSIH mahu menjatuhkan kerajaan melalui cara pernah dilakukan di Thailand, iaitu dengan mengepung tempat-tempat penting dalam negara seperti lapangan terbang KLIA, KLIA2 dan Putrajaya.

Sementara itu Jamal yang dihubungi Malaysiakini memberitahu BERSIH bebas untuk mengambil tindakan berkenaan kerana ia adalah hak yang terkandung dalam undang-undang negara.

"Mereka gunakan hak mereka kerana mungkin tidak berpuas hati dengan apa yang saya katakan.

"(Pada masa sama) mereka kata Suruhanjaya Pilihan Raya tak telus, Datuk Seri Najib Razak korup.

Tapi kita ada saluran undang-undang (untuk menyatakan bantahan) dan bukannya mengadakan perhimpunan, menghasut rakyat turun ke jalan raya menggulingkan kerajaan yang dilantik rakyat," katanya.

Jamal juga berkata dia tidak bimbang sama sekali terhadap saman berkenaan kerana mempunyai keyakinan terhadap sistem kehakiman negara.

"Walau apa pun yang mereka lakukan, saya tetap mempertahankan apa yang saya kata, yang saya buat.

"Kita jumpa di mahkamah," katanya..........
Blog ini hanya 'mirror' artikel daripada laman asal
http://www.tranungkite.net
Sila ke laman asal untuk dapatkan versi penuh....

No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily