Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Sunday, October 09, 2016

Rampasan RM114.5 Juta Hanya Sebahagian Kecil Daripada Sebenarnya - CAPS
KOTA KINABALU: Persatuan Hal Ehwal dan Pelindung Pengguna Sabah (CAPS) percaya kes rasuah membabitkan rampasan bernilai RM114.5 juta hanyalah sebahagian kecil daripada isu penyelewengan di negeri itu.

Presidennya James Bagah berkata beliau percaya jika Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat pemeriksaan menyeluruh, akan ada banyak lagi yang terbongkar.

"Saya berpandangan mungkin ini baru sebahagian kecil daripada yang sebenarnya. SPRM perlu melaksanakan tanggungjawab tanpa pilih bulu dan pangkat," katanya kepada Bernama.

James berkata demikian ketika mengulas kejayaan SPRM menahan empat individu, dua daripadanya merupakan masing-masing pengarah dan timbalan pengarah sebuah agensi kerajaan, bagi membantu siasatan berhubung penyalahgunaan kuasa membabitkan projek infrastruktur di Sabah.

Selain wang tunai sebanyak RM114.5 juta, SPRM turut merampas barang kemas bernilai RM3.64 juta, kenderaan mewah yang belum diketahui nilainya serta pelbagai barangan berharga lain daripada kesemua suspek yang kini direman seminggu.

Menurut James, kejayaan SPRM melaksanakan amanah yang dipertanggungjawabkan kepada mereka merupakan hadiah kepada rakyat, khususnya pengguna kerana wang sebanyak itu sepatutnya digunakan untuk pembangunan demi faedah rakyat.

Beliau menyifatkan penyalahgunaan kuasa berkaitan projek infrastruktur bernilai berbilion ringgit merupakan rintangan kepada kelancaran pembangunan di Sabah.

"Bagi saya, kita perlukan integriti. Pegawai yang terlibat perlu dipantau secara menyeluruh dari awal bagi memastikan mereka bukan jenis rasuah. Kita lihat latar belakang ketaatan kepada agama mereka.

"Kita perlukan pegawai yang ada perasaan takut untuk melakukan penyelewengan," katanya.

Menurut James, seorang pegawai atasan perlu menunjukkan contoh teladan yang baik kepada orang bawahannya, bukan sebaliknya kerana kesannya tidak sihat kepada sesebuah organisasi atau agensi.
Justeru katanya, SPRM perlu mengambil tindakan tegas dan tidak memilih bulu serta berlandaskan prinsip tiada sesiapapun terkecuali atau boleh mengatasi undang-undang.

-BERNAMA.........
Blog ini hanya 'mirror' artikel daripada laman asal
http://www.tranungkite.net
Sila ke laman asal untuk dapatkan versi penuh....

No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily