Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Wednesday, January 21, 2009

Sejarah dan Tamadun: nasib orang Cina, jika Melayu tidak tolong..

Oleh shaifulbahri

Apabila membaca buku karya Lynn Pan berjuduk "Son of the Yellow Emperor : The Story of the Overseas Chinese" (1990), beliau menceritakan tentang sejarah berjuta rakyat China yang sanggup meninggalkan negara China dengan penuh harapan untuk mencari impian penghidupan baru yang lebih baik di luar negara mereka. Malangnya impian indah menjadi mimpi ngeri dan sengsara yang sitanggung bukannya disebabkan oleh penduduk asal negara yang mereka berhijrah, tetapi disebabkan penjajah Barat yang menjajah di negara tersebut seperti orang Sepanyol di Filipina, orang Belanda di Pulau Jawa, orang British di Malaya dan orang Amerika di California.

Apabila melihat masih ada lagi rusuhan kaum yang berlaku di dunia kini termasuk di negara maju, orang Cina di Malaysia sepatutnya bersyukur menjadi warganegara Malaysia. Perlu juga diakui bahawa negara ini adalah yang terbaik untuk diduduki dan kerajaan telah berjaya mentadbir dengan cekap dan berhemah.

Sebelum Dasar Ekonomi Baru (DEB) dilancarkan pada tahun 1971, tanggapan usahawan Cina terhadap orang Melayu adalah negatif dalam membicarakan tentang perniagaan. Mereka kerap menganggap "Melayu tidak pandai berniaga", Melayu hanya tahu belanja tanpa fikir untung", dan "Melayu malas bekerja".

Pada peringkat awal DEB, usahawan Cina sudah mula membuka sedikit ruang perniagaan kepada orang Melayu. Tetapi kehadiran orang Melayu lebih kepada tidak boleh dipercayai, dan usahawan Cina mula mengatakan usahawan Melayu "sudah lebih", "Melayu kedekut", dan "mereka suka rasuah". Mereka mula iri hati apabila penyertaan Bumiputera lebih terarah dengan bantuan kerajaan. Mereka beranggapan usahawan Melayu tidak boleh berjaya dengan sendirinya tanpa bantuan usahawan Cina.

Cuba kita bayangkan jika DEB tidak diperkenalkan?. Apakah mungkin orang Cina dapat selesa seperti sekarang?. Walaupun ramai yang menentang DEB selama 20 tahun itu, tetapi ia sebenarnya meningkatkan penguasaan orang Cina dalam perniagaan di dalam suasana aman. Jika tidak kerana kebijaksanaan pemimpin kerajaan dan cendikiawan ekonomi orang Melayu yang merancang DEB, nescaya marak 13 Mei masih berlanjutan dan mungkin mengakibatkan orang Cina tawar hati untuk berniaga kerana huru hara.

Jika anda berada di dalam sebuah syarikat perniagaan Cina, perkara wang suapan atau memberi rasuah adalah perkara biasa sebenarnya. Untuk merealisasikan suatu transaksi perniagaan, usahawan Cina kerap memberi wang suapan kepada seseorang. Penerima suapan tidak mengira agama, bangsa, pangkat dan darjat. Ini bermakna pada mereka sesiapa sahaja yang berkaitan dengan perniagaan mereka, wang suapan atau "duit kopi" adalah suatu kemestian. Adakah ini budaya mereka dan siapakah pengajar rasuah sebenarnya terutama dalam perniagaan?.

Tanpa toleransi dan muhibah dari orang Melayu, tidak mungkin orang Cina dapat bekerja kuat untuk mengembangkan perusahaan dan perniagaan dengan cukup baik dan menempa kejayaan dalam perniagaan mengatasi orang Melayu.

Orang Cina juga berharap soal politik negara antara Melayu dan Cina sepatutnya sama rata dan tiada keistimewaan hak. Ada segelintir yang tertekan dan kecewa dan berhijrah ke luar negara kononnya ingin mencari kebebasan dan persamaan hak. Malangnya mereka juga ditindas dengan lebih teruk terutamanya yang berhijrah ke Australia dan Canada. Di dalam negara pula mereka terpaksa berdiam diri kerana mereka lebih mementingkan faktor wang dan perniagaan. Atas alasan mereka inilah Malaysia stabil perpaduan kaumnya.

Jika kita melihat orang Melayu menjadi pemandu kepada seorang jutawan Cina, itu perkara biasa. Tetapi jika kita melihat orang Cina menjadi pemandu kepada orang Melayu, itu sangat luar biasa. Bagi orang Cina ini amat mustahil boleh terjadi kerana mereka telah ada pegangan di dalam diri mereka yang sudah disemai sejak kecil bahawa orang Melayu tidak layak menjadi "tuan" mereka. Itu sebabnya pekerjaan di sektor awam, polis dan tentera amat kurang sekali orang Cina bekerja. Tetapi di negara pemerintahnya kaum mereka, seperti Singapura, tidak timbul pula masalah bekerja di sektor awam, malah pekerjaan di sektor awam Singapura paling mendapat sambutan apabila ada kekosongan.

Colin Abraham, bekas Profesor Bersekutu Sosiologi, Universiti Sains Malaysia, dalm satu kertas kerjanya bertajuk " Immigrant Chinese Society ", berkata, orang Cina di Malaysia sepatutnya berterima kasih kepada kerajaan kerana memberikan keistimewaan dan dan keutamaan kepada Bumiputera dalam pelbagai sektor ekonomi negara kerana hasilnya orang Cina juga mendapat peluang perniagaan walaupun terdapat dakwaan projek di Ali Baba kan oleh orang Melayu. Ini kerana budaya perniagaan Cina tidak memikirkan sangat siapakah yang mendapat peluang, asalkan mereka juga mendapat peluang dari orang Melayu dan yang penting untung.

Dalam senyap-senyap sebenarnya orang Cina berkehendakan persamaan hak dan keistimewaan di negara ini. Mereka mahu pemberian lesen, kuota perniagaan dan agihan saham mestilah sama rata tanpa mengira kaum.

Budaya Cina lebih bersikap terbuka apabila ditimbulkan isu politik dan ekonomi. Orang Cina akan bersifat defensif dan merasakan lebih baik jangan diberi peluang dan ruang walaupun seinci kepada orang Melayu, jika tidak Melayu akan mengambilnya semua. Itulah sebab isu sekolah aliran Cina begitu dipertahankan dan mereka bersatu menangani isu ini. Merasakan kedudukan mereka tergugat, mereka lebih mengukuhkan bangsa mereka melalui faktor budaya.

Thomas Sowell, warga kulit hitam Amerika dalam bukunya, "Preferential Policies: An International Perspective" (1990), telah menjalankan kajian di negara India, Nigeria, Sri Lanka, Amerika Syarikat dan Malaysia berkaitan dengan hak minoriti dan diskriminasi. Beliau berkata orang Cina di Malaysia sungguh bernasib baik jika dibandingkan dengan orang Cina di negara lain. Sebagai kaum yang bukan majoriti, Cina Malaysia masih dapat diterima oleh kaum majoriti Melayu. Sebabnya pendirian tegas orang Cina di dalam soal pendidikan dan ekonomi di samping sikap orang Melayu yang mudah bersimpati.

Orang Cina pun ada juga dilema kaumnya. Mereka mengakui hakikat Melayu memang ada kelebihan dan keistimewaan sebagai Bumiputera dan mereka juga patuh kepada perlembagaan negara. Akan tetapi mereka menganggapkan sektor ekonomi adalah seperti gelanggang terbuka. Jika terlampau ramai sangat yang mengganggu permainan di gelanggang tersebut, akan mengakibatkan pemain-pemain tawar hati yang akan mengakibatkan gelanggang itu tinggal kosong.

Mereka juga takut politik orang Melayu bersatu di bawah satu parti sahaja. Ini akan mengakibatkan tekanan kepada orang Cina yang akan mengecilkan suara mereka di dalam kerajaan. Jika UMNO, PAS dan Keadilan bersatu, mereka cukup takut sekali. Penyelamat dilema mereka ini adalah UMNO sebenarnya, parti orang Melayu yang terbesar.

Satu kajian oleh United State Institute of Peace bertajuk "Minorities at Risk : A Global View of Ethnopolitical Conflicts (1993), telah dijalankan terhadap 200 orang ahli politik di seluruh dunia berkaitan diskriminasi golongan minoriti dalam sektor ekonomi. Penilaian dibuat dengan skala empat mata. Satu mata menunjukkan paling teruk diskriminasi dan empat mata menunjukkan tiada diskriminasi dan perpaduan tinggi.

Kajian tersebut menunjukkan orang Cina Malaysia mendapat 4 mata dan Melayu Singapura mendapat 2 mata. Penjelasan untuk orang Cina Malaysia ialah polisi kerajaan yang cemerlang disamping agihan dan peluang ekonomi yang seimbang yang boleh dinikmati oleh semua kaum. Manakala Melayu Singapura pula, tiada amalan perpaduan dan sosial antara kaum dan juga tiada polisi kerajaan untuk membantu golongan minoriti terutamanya peluang ekonomi.

Fikirkanlah keistimewaan Cina dibawah negara majoriti Melayu dan bandingkanlah dengan apa yang terjadi kepada Melayu yang menjadi minoriti di negara majoriti Cina.

Ye Lin-Sheng dalam bukunya " Cultural Crossing", (East West Publising Australia - 2003), memberi pendapat orang Cina Malaysia sememangnya ada dilema. Apabila mereka berada di luar negara, mereka akan mengaku bahawa mereka orang Malaysia dan sebagai orang Cina menjadi petunjuk kedua. Tetapi di dalam negeri, mereka mengutamakan dan lebih-lebih mengaku mereka orang Cina dan sebagai orang Malaysia menjadi petunjuk kedua.

Kata-kata seperti "Melayu Tolong Melayu", "Melayu Perlu Contoh Kaum Cina", dan "Melayu Sukar Tolong Melayu" sebenarnya telah menonjolkan lagi kelemahan orang Melayu jika hendak dibandingkan dengan orang Cina. Kadang-kadang dalam perniagaan perlu diketepikan seketika sopan santun dan faktor simpati. Kita kena garang dan "berhati kering" jika kita tidak mahu orang tolong kita.

Malukah atau suatu kesalahan besarkah jika kita dengan tegas berkata Melayu juga pandai berniaga tanpa pertolongan sesiapa dan sebab itulah kaum Cina dalam dilema jika orang Melayu tidak membantu mereka. Hebat tak orang Melayu?.

Sumber:
http://shaifulbahri.blogspot.com/Sharp Slap to UMNO’s Leadership

Oleh M. Bakri Musa

The humiliation suffered by UMNO in the January 17, 2009 by-election in Kuala Trengganu, a seat previously held by one of its Deputy Ministers, is further proof that the party’s thumping in the March 2008 General Elections was the beginning of the end. Getting rid of its leader Abdullah Badawi will not alter UMNO’s fate; a future with Najib Razak will be no solution either.

The party is no longer salvageable; UMNO is now beyond redemption. Its leaders and members are incapable of appreciating and thus adapting to the profound changes now gripping the nation. As Tengku Razaleigh aptly put it when commenting on the results, “We are in uncharted waters with no one at the wheel.”

There are of course exceptions to the current lack of talent in UMNO’s leadership, but they are rare. Zaid Ibrahim had some sensible ideas on reforming the judiciary for example, but look what they did to him! Tengku Razaleigh’s speech at the recent ASLI economic conference was simply brilliant; he rightly pinpointed the major problems facing our nation and offered sensible strategies to approaching them. His was an insight and articulation Malaysians should expect of our leaders. There again however, he was essentially ignored by UMNO’s leadership hierarchy in his recent quest for the top slot.

In this by-election UMNO resorted to its old corrupt ways that had served it well in the past. There were the sudden announcements of generous public funds to key constituent groups as well as the usual co-opting of government agencies to do Barisan’s bidding. If those tricks were not enough, there was the literal stuffing of envelopes with cold cash for voters and reporters.

Judgement on Najib Razak’s Leadership

The victory by PAS candidate Wahid Endut is even more impressive considering that future (come this March) Prime Minister Najib Razak literally made his temporary home in Kuala Trengganu during the entire 11 days of campaigning, returning only briefly to the capital to take part in the Tahlil prayers on the anniversary of his father’s death.

Those voters viewed the upcoming transfer of power from Abdullah to Najib less a promise of better things and more a threat of the same tired corrupt and corrosive ways of the past. The political status quo would only further divide instead of bringing us together. Malaysians were rightly fed up with this.

Win or lose, this election would not alter the political reality; Barisan would still maintain its majority in Parliament. In perception however, this loss only reinforces my earlier “beginning of the end” and “beyond redemption” assertions of UMNO. Undoubtedly these were the reasons that compelled Najib to expend his political capital and risk his reputation by actively campaigning.

Ignored by voters, Najib tried to rationalize the outcome by dismissing it as a “minor setback” with “no impact on the national political landscape.” He was reduced to declaring that Barisan was “still relevant.” Pathetic!

I would have expected that as Finance Minister, Najib would be busy in Putrajaya dealing with the rapidly evolving global financial crisis now threatening our nation. Instead there he was in Kuala Trengganu acting like Santa Claus distributing candies to voters. They gleefully took the gifts, but being adults (and Muslims, at least most of them) they did not believe in Santa Claus, or Najib Razak.

These past few weeks reflect Najib Razak’s leadership priorities and sensibilities. Kuala Trengganu voters were rightly not impressed. Neither am I.

Greasing UMNO’s Slide

Come this March, Najib Razak will be the party’s (and thus country’s) leader. He will have as his deputy Ali Rustam, Muhyyiddin Yassin, or the Double Muhammad Taib, individuals with tainted pasts and less-than-impressive resumes. Sobering thought!

Barring divine or other intervention, this will also be the team that will lead UMNO and Barisan Nasional into the next General Elections scheduled no later than March 2013. UMNO has its leadership convention every three years; theoretically it could change its leadership before the next general elections. However, the party has a tradition of “no contest” for its top two positions and a past pattern whereby leaders would conveniently postpone the leadership convention till after the general elections.

That would be great news for Anwar Ibrahim-led Pakatan Rakyat, further enhancing its chance of assuming power. This may occur even sooner if Barisan Members of Parliament, sensing the political change, were to abandon their parties. The shift could also come earlier if, as expected, Sarawak were to call an earlier election. Then there is the volatile political situation in Sabah.

The objective of any political party is in assuming power. Anything less and you will be relegated to the status of a perpetual fringe party. While that may satisfy the purists in your party, you risk being permanently dismissed by voters. The country’s political graveyard is littered by the ghosts of many such parties.

Then there is the crucial difference of being voted into office because of the positive choice of voters rather than their rejecting your opponent. Anwar Ibrahim and his fellow leaders in Pakatan Rakyat are fully aware of this. It is not enough for Malaysians to be fed up with Barisan Nasional, we must be sold on the promise and potential of a Pakatan Rakyat administration.

As leader of the party that is the centre of the political, racial and other spectra of the Pakatan Rakyat coalition, Anwar has adroitly handled the many competing interests within his coalition by focussing on their commonalities and less on their differences. Differences there are, and they are many and consequential; they could potentially fracture the coalition. If that were to happen, it would crush the hopes of Malaysians long yearning for a change.

Besides, there are enough commonalities of purpose among the component parties of PakatanRakyat, from eradicating corruption and strengthening our institutions to reducing poverty and fostering economic development, among others. Ameliorate them, and you would have the cheers and votes of those currently advocating for an Islamic State, “Malaysia for Malaysians,” or Ketuanan Melayu.

Tackling each of these problems (and all must be addressed at once) would challenge the ingenuity of even the most enlightened and committed leaders. There is no need to harp on their differences. All these could be done without getting entangled with such highly divisive and emotional issues as hudud or special privileges. Besides, those slogans as “Islamic State,” “Ketuanan Melayu” and “Malaysia for Malaysians” have now become meaningless, having been corrupted to being code words for those with more sinister motives.

The corruption and incompetence of the Barisan coalition should motivate Pakatan leaders to focus on solving the glaring and pressing problems of our nation. That would be the sure way to power, quite apart from greasing the downward slide of UMNO and its Barisan Nasional coalition.

http://www.bakrimusa.com/

Kalah di KT, perangkap Abdullah terhadap Najib mengena?

Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB

Kekalahan calon BN, Dato' Wan Ahmad Farid Wan Salleh yang sekutu Perdana Menteri dalam pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Kuala Terengganu 17 Januari lalu membongkar taktik sebenar Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk memangsakan timbalannya, Dato' Seri Najib Tun Razak.

Tanpa disedari, kehadiran Wan Farid selaku calon sebenarnya adalah perangkap kepada Najib yang ditugaskan mengepalai jentera pilihan raya BN di sana kata sumber dalaman Umno


Dalam senyum Abdullah mengenakan Najib dengan menggunakan anak suruhannya yang sentiasa bersedia untuk 'kalah' bagi membenam kredibiliti Najib menjelang Mac ini.

Pastinya persoalan yang pernah ditimbulkan pelbagai pihak termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa kehadiran Wan Farid hanya akan mengurangkan sokongan kepada BN kini bermain difikiran Najib.

Mahathir sendiri ada mengingatkan Najib dan jentera BN bahawa pemilihan Wan Farid selaku calon BN adalah pilihan yang buruk, namun Najib terus mempertahankan konsesus berat sebelah yang dibuat ketuanya (Abdullah).

Manakan tidak, Najib terpaksa akur dan tunduk dengan arus kerajaan tiga beranak yang memanipulasi pilihan raya kali ini untuk mempermainkan Najib.

Walhal, ramai lagi calon yang bagi beberapa pemimpin Umno lebih layak dan sesuai diletakkan agar imej mereka tidak dipertikai.

Seperti kata seorang pensyarah USM, Siva Murugan Pandian bahawa keputusan PRK Kuala Terengganu adalah satu petanda tidak baik terhadap Najib yang dalam usaha mengambil alih jawatan PM dari Abdullah selepas pemilihan Umno Mac depan.

Abdullah tidak bertanding dalam pemilihan Umno ekoran desakan kuat dari akar umbi dan kalangan pemimpin tinggi Umno ekoran kekalahan teruk BN, khususnya Umno, dalam pilihan raya umum lalu.

Selepas kesemua 193 bahagian Umno selesai bermesyuarat November lalu, Najib menang tanpa bertanding bagi jawatan Presiden Umno, tetapi pilihan raya kecil ini sedikit
mencacatkan keinginan Najib yang boleh dijadikan alasan kepada Abdullah untuk teruskan memimpin Malaysia.

Sementara di pihak Pakatan Rakyat pula, kemenangan calon PAS, Mohd Abdul Wahid Endut dalam sebenarnya menguatkan pembangkang yang bertalu-talu ditohmah sejak mula kempen PRK Kuala Terengganu berlangsung.

Kemenangan itu juga walaupun tidak menjejaskan kedudukan kerajaan BN tetapi ia menunjukkan kerajaan gagal menarik semula sokongan rakyat selepas kalah teruk dalam pilihan raya umum Mac 2008, sekaligus telah mencetuskan desakan supaya dilakukan perubahan dalam BN.

Di pihak Pakatan Rakyat pula, kemenangan itu menjadi bukti bahawa rakyat sememangnya dahagakan perubahan dan rakyat terus mengharapkan ia berlaku.

Seperti kata Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim kemenangan calon PAS dengan majoriti selesa 2,631 undi adalah ekoran peralihan sokongan pengundi Melayu kepada
pembangkang.

Mohd Abdul Wahid mendapat 32,883 undi manakala calon BN, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh mendapat 30,252 undi. Calon bebas, Azharudin Mamat pula mendapat 193 undi.

Sementara bagi ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) pula kekalahan itu sebenarnya memerlukan perubahan segera dalam gabungan BN.

Berita malang di Kuala Terengganu sebenarnya hanya memalukan BN dan ia juga adalah rentetan kepada kekalahan dalam pilihan raya umum Mac lalu, kata Ku Li.

Begitupun kekalahan yang berlaku Mac lalu, kepimpinan BN lansung tidak menampakkan sebarang perubahan asas termasuk dalam menetapkan calon bagi PRK Kuala Terengganu.

Benar seperti kata Ku Li bahawa BN kini sedang dalam keadaan terumbang ambing bak bahtera yang hilang nakhodanya.

Begitu juga kata Penganalisis Politik dari UKM, kekalahan BN pada PRK Kuala Terengganu sebenarnya turut berpunca dari kebobrokan jentera media yang membuat laporan berat sebelah.

Kelibat pimpinan BN sering dilaporkan dengan aktiviti menabur janji pelbagai kepada pengundi hanya untuk waktu pilihan raya sedangkan sebelum ini pengundi tidak pernah
dikunjungi.

Ada benarnya analisis yang dibuat Pakar Politik Asia Tenggara, Bridget Welsh yang mengandaikan kekalahan BN di Kuala Terengganu akan mencetuskan persoalan mengenai
peningkatan kedudukan Najib sebagai perdana menteri.

Ini kerana Najib sendiri mengetuai jentera kempen BN di Kuala Terengganu dan kekalahan BN itu merupakan satu lagi kegagalan kerajaan dalam pilihanraya kecil selepas Permatang Pauh, yang menyaksikan Anwar kembali ke Parlimen.

Kini ahli Umno akan mula terfikir betapa tidak bijaksananya Abdullah dan Najib dalam merencana damba politik BN hingga calon yang ditolakpun diletakkan untuk bertanding.

Kekalahan ini pastinya akan lebih mengucar-kacirkan kedudukan parti-parti yang berada dalam BN sendiri terutama yang sedang menanti untuk keluar dari BN.

PRK Kuala Terengganu sebenarnya menjawab persoalan pakatan manakan antara BN dan Pakatan Rakyat yang berpecah dan tidak sepakat.

Bak kata ahli Parlimen KeADILan Telok Kemang (Negeri Sembilan), Dato' Kamarul Baharin Abbas, kekalahan BN di tangan PAS dalam adalah berpunca daripada kebencian rakyat terhadap kepimpinan parti itu.

"Semua orang tak suka kepada Abdullah Ahmad Badawi) dan calon pilihannya (Wan Farid)," ujarnya.

Jentera BN diketuai bakal Presidennya walaupun calonnya Wan Farid, tetapi Najib dilihat sebagai teraju BN di Kuala Terengganu.

Apa yang tidak Najib katakan terhadap PAS di KT, apa yang tidak Najib janjikan kepada para pengduni di KT, hakikatnya yang bertanding dan bertempur adalah Najib lawan PAS bukannya Wan Farid lawan Wahid.

Oleh itu apabila BN kalah, siapakah lagi yang paling wajar dipersalahkan jika tidak Najib?.

BN Pasca PRK Kuala Terengganu: Perlu penjanaan semula atau dibubarkan?

Oleh Ruhanie Ahmad

Dalam PRU12 sembilan bulan lalu, BN hilang empat kerajaan negeri, gagal tawan semula Kelantan, memenangi jumlah kerusi Parlimen yang kian menguncup dan undi majoriti calon-calonnya yang menang juga merosot secara ketara. Dalam tempoh pacsa PRU12, BN kehilangan dua lagi kerusi parlimennya menerusi PRK. Satu di Permatang Pauh. Satu lagi di Kuala Terengganu.

Lantas, apakah yang perlu BN lakukan? Berdiam diri dan terus dihanyutkan gelombang politk yang kian mencabar? Perlu re-branding? Wajar bubarkan BN secara rasmi dan gantikannya dengan pakatan yang baru? Atau biarkan sahaja BN mati beragan tanpa kuburan dan tanpa nisan?


Ini jawapan kepada pertantaan di atas: Kata Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak, “budaya dan imej UMNO” perlu dirobah supaya tonggak utama BN ini “disenangi oleh rakyat.” Kenyataan Najib seterusnya, baca di sini:

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0120&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_25.htm

Kata Tan Sri Muhyiddin Yassin, “UMNO perlu segera melakukan perubahan radikal bagi mengembalikan semula keyakinan rakyat.” Pandangan Muhyiddin selanjutnya, baca di sini:

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0120&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_03.htm

Dan, ini adalah intisari pendapat serta cadangan sahabat-sahabat saya yang dikirimkan ke blog ini: BN perlu perbaharui gaya dan strategi kempennya yang sudah lapok, jangan “buta hati,” jangan “bodoh sombong,” jangan sekali-kali pinggirkan warga muda. Kalau tidak boleh merobah gaya dan strategi yang diperlukan, dan kalau terus keras kepala dan berlagak bodoh sombong dengan hati yang buta, bubarkan BN dan buat pakatan baru menjelang PRU13. Ini kerana BN adalah liabiliti kepada UMNO.

Komen saya sendiri: cadangan Najib betul, pandangan Muhyiddin betul, pandangan sahabat-sahabat blog ini juga betul. Sebabnya, saya juga seperti blogger Datuk A Kadir Jasin – kita perlu berpijak kepada realiti di bumi yang nyata. Fikir-fikirkanlah!


Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily