Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Saturday, May 18, 2013

Kunjungan Presiden PAS di CCUSaya rasa ada petikan menarik semasa kunjungan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang ke CCU untuk melihat Ustaz Azizan Razak. Petikan tulisan pendek Helmi Khalid, bekas SU Akhbar Ustaz Azizan menarik untuk di kongsikan bersama.

Adam Adli Ditahan di Bawah Akta Hasutan.

Tadi saya terbaca dalam twitter Tian Chua mengenai penahanan Adam Adli. Adam Adli ditahan di bawah seksyen 124 Akta Hasutan. Dia ditahan di Bangsar Utama dan dibawa ke Balai Polis Jinjang.

Sebelum ini Adam Adli digantung pengajian di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) kerana ditangkap berhubung kenyataan beliau yang dibuat semasa forum selepas pilihan raya anjuran Suara Anak Muda Malaysia (SAMM) pada 13 Mei 2013 lalu.


Najib buat mesyuarat Kabinet tak ikut peraturan - Lim Kit Siang

Semalam Datuk Seri Najib telah mengadakan mesyuarat pertama kabinetnya. Mesyuarat pertama ini dikatakan tidak mengikut peraturan pelembangaan kerana terdapat dua orang menteri dan tiga timbalan menteri tidak sah dalam kabinet tersebut. Mereka yang dilantik belum lagi mengangkat sumpah sebagai senator.

Akhbar Harakahdaily hari ini menyiarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Penasihat DAP Lim Kit Siang mendakwa mesyuarat pertama kabinet Datuk Seri Najib Razak semalam adalah tidak sah malah melanggar protokol dan juga undang-undang.

“Semalam, selepas upacara mengangkat sumpah Menteri dan Timbalan Menteri di hadapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah di Istana Negara, Najib menjalankan sesi Kabinet selama dua jam di Bilik Kabinet Putrajaya.

Malaysia's funniest and tragic court video
Saya tak berhasrat nak ulas, tapi nampak macam ada perkara sangat lucu dan kebudakan dalam soal jawab. Pembaca boleh ikuti 8 siri video di bawah.

Kisah Banduan 650, Dr. Aafia Siddiqui


Tidak ramai yang tahu tentang kisah sebenar seorang banduan yang dikenali sebagai banduan 650 ini. Namun coretan perjalanan hidupnya cukup menyedihkan kerana dirinya telah dizalimi oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Seorang yang berpendidikan tinggi dan merupakan seorang hafizah al-Quran dan sudah mempunyai anak. Namun tiba-tiba diri dan anak-anaknya hilang. Wanita yang dikenali sebagai Dr Aafia ini sebenarnya telah dipenjarakan malah turut diseksa dan dirogol. Ya Allah, kejamnya mereka!

Misi Gabungan UMNO-PAS??


Secara peribadi saya sangat menghormati Ustaz Nasharudin Mat Isa kerana ramai pemimpin yang saya berhubung melalui telefon Ustaz Nasa dan keluarganya adalah yang terbaik dalam menjawab panggilan. Malah keluarga mengesyorkan saya hubungi selepas waktu subuh.. jika susah nak dapatkannya.

Itu cerita lama...

Citer lama biasanya sekadar ingatan dan pengajaran, semacam kita menginggatkan kisah bagaimana Saidina Omar makan Tuhannya bila dia lapar!

Blogger Pakatan Rakyat Kena "Jenggi" Blogger UMNO


Tuduhan seks dengan gambar dan video yang kabur boleh membawa bermacam-macam makna selalunya menjadi sajian oleh blogger UMNO. Maruah dan nilai Islam sudah tidak ada dalam diri mereka kerana nafsu syaitan menguasai akan fikiran.

Saya tak hairan kalau ini berlaku pada blogger UMNO kerana sebahagian daripada mereka tidak sembahyang malah ada yang minum (arak) secara terang-terangan apabila ada perjumpaan di'cybercafe' (kalau pub lagilah!!!)

81% Pembaca Setuju Anwar Ibrahim Bersara Adalah Palsu


Dunia pemberitaan sekarang banyak yang tak beretika. Rakyat disajikan dengan maklumat dan berita yang tidak benar. Pemalsuan maklumat bagi sesuatu tujuan sangat tidak beretika dalam dunia kewartawanan.

Sebelum ini bilangan sokongan Najib dalam facebook dan twitter juga tidak benar, terkini kajian laman web The Edge yang menunjukkan 81 peratus pembacanya bersetuju bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim harus bersara daripada politik rupa-rupanya palsu.

Pasal Artis, Ada Ke Kiri dan Ada Ke Kanan

Pada PRU-13 baru-baru ini, artis juga turut mewarnai suasana apabila 3 orang artist turut bertanding. Kehadiran artis membawa suatu perubahan bahawa selain daripada selalu dibabitkan kepada perkara negetif artis kini akan menjadi YB yang sudah pasti memmpin masyarakat.

Dunia artis masih dalam kelam ada yang ke kiri dengan penuh masalah dan noda. Terkini Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mengesahkan bahawa Mohd Shahrizal Jaszle Jasmi atau lebih dikenali sebagai Shah Jaszle telah ditahan oleh Bahagian Penguatkuasaan Jais pada 3.30 pagi semalam.

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily