Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Sunday, October 09, 2016

MP Umno mahu SPRM 'cekup' menteri persekutuan Berkenaan Kes Rasuah 3.3
Ahli Parlimen Umno dari Sabah, Datuk Raime Unggi berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu meluaskan siasatan dengan melibatkan kementerian persekutuan dan menteri dalam kes rasuah membabitkan projek infrastruktur air bernilai RM3.3 bilion.


Semakan kes liwat II Anwar, ini respon Tun Mahathir
Bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak perlu mendapatkan mana-mana sokongan daripada penyokongnya bagi mempengaruhi badan kehakiman negara menjelang semakan sabitan kes liwat kedua beliau Rabu depan.

Penyokong Bersih dilempar telur, diterajang di Sabak Bernam
Dua lelaki yang memakai baju BERSIH telah dilempar telur oleh peserta baju merah di Sabak Bernam, hari ini.


BERSATU tetap positif jalin kerjasama dengan PAS

Tun Dr Mahathir Mohamed tetap positif untuk meneruskan perbincangan bersama PAS meskipun parti Islam itu menolak kerjasama dengan mana-mana parti pembangkang yang menjalin hubungan dengan DAP.


Demikianlah kuasa Yang Di pertuan Agung
Perlembagaan persekutuan bab 3 pemerintah.

Fasal 40. Yang di Pertuan Agong hendaklah bertindak mengikut nasihat.
 
 (1) pada menjalankan tugasnya dibawah perlembagaan ini undang undang persekutuan. Yang Di Pertuan Agong hendaklah bertindak mengikut nasihat jumaah Menteri atau nasihat seseorang menteri yang bertindak dibawah kuasa am jumaah menteri, kecuali sebagaimana di peruntukan selainnya oleh perlembagaan ini; tetapi Yang di Pertuan Agong adalah berhak, atas permintaannya, mendapat apaapa maklumat mengenai pemerintahan persekutuan yang boleh didapati oleh jumaah menteri. 

Mereka cuba nafikan usaha Arwah Prof Ahmad IbrahimRespon "Assalamualaikum,
Kenyataan akhbar Khalid RUU 355 sebagai menggugat perpaduan kerana tidak mengikuti perlembagaan bukan sahaja janggal tetapi merupakan satu percubaan menafikan usaha yang telah dibuat oleh arwah Prof Ahmad Ibrahim, seorang pakar perundangan sivil yang juga memiliki pengetahuan luas tentang undang undang Islam serta mempunyai wawasan besar agar satu hari perundangan Islam dapat dilaksanakan dalam negara.


Lagi 2 loji air ditutup akibat pencemaran bau
KUALA LUMPUR: Pengguna di beberapa kawasan Kuala Lumpur, daerah Petaling dan Hulu Langat akan mengalami gangguan bekalan air berikutan penutupan loji rawatan air Langat dan Sungai Cheras Batu 11.


Datuk Dr Shahruddin dipecat serta merta sebagai pengerusi ITBM
Anggota Dewan Undangan Negeri Jorak, Datuk Dr Shahruddin Md Salleh dipecat serta merta sebagai pengerusi lembaga pengarah Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM) berkuatkuasa semalam.


Rampasan RM114.5 Juta Hanya Sebahagian Kecil Daripada Sebenarnya - CAPS
KOTA KINABALU: Persatuan Hal Ehwal dan Pelindung Pengguna Sabah (CAPS) percaya kes rasuah membabitkan rampasan bernilai RM114.5 juta hanyalah sebahagian kecil daripada isu penyelewengan di negeri itu.

10 Salah Faham Mengenai Pindaan RUU AKTA 355 Mengikut Pandangan UMNO
Usul persendirian(private bill) yang cuba dikemukakan oleh YB Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang beberapa kali sebelum ini,telah dikemukakan di Parlimen khamis lepas 26/5/16,setelah YB Menteri di JPM membawa usul meminda susunan aturan mesyuarat dgn menaikan/mendahulukan notis usul berkenaan.Dewan seterusnya bersetuju ia di bentangkan dan dibahaskan di sidang Parlimen oktober ini bagi bacaan pertama,kedua dan ketiga menurut peraturan sedia ada.


Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily