Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Monday, May 13, 2013

Semalam tak lulus SPM, Hari ini ada kes rasuah, Tapi Jadi EXCO Terengganu juga


Semalam saya dedah seorang EXCO UMNO di lantik oleh BN Terengganu tak lulus SPM. Bagaimana nak keluar negara untuk bincang pasal pelaburan? Saya dedah dengan orangnya sekali.

Hari ini ada seorang lagi, yang kes tak bayar hutang.. dan ada kes polis dan melibatkan mahkamah juga dilantik menjadi EXCO. Orangnya di sebelah utara Terengganu.. Cari sendiri dulu nanti kita dedah semuanya maklumat dengan fail-fail mahkamah sekali....

Lawak Sambut Hari Ibu 13 Mei 2013


Atas dasar sambutan Hari Ibu. Najib dan Anwar minum semeja.. Kelik gambar untuk lihat perbualan mereka..

13 Mei Hari Persaudaraan


Dua perkara yang saya sangat suka keluar daripada mulut Ustaz Nasruddin Hassan, Ketua Pemuda PAS Pusat yang juga ahli Parlimen Temerloh ialah bila dia nak ajak calon BN yang tewas Dato' Saifudin bersama memajukan Temerloh dan Hari Persaudaran.

"Detik 13 Mei selayaknya dihadapi dan diingati sebagai "Hari Persaudaraan" kerana mengambil iktibar dari kesan api fitnah perkauman yang keterlaluan.

Ramai Lelaki Sekarang Dayus? Benarkah?Nabi bersabda lelaki dayus tak 'berbau' syurga. Ramai dikalangan kita mungkin tidak berapa faham istilah dayus... Kadang dalam bahasa Melayu dayus semacam erti penakut, sedangkan maksud dalam Islam berbeza.

Saya rasa petikan di bawah ini menarik untuk direnungi bersama. Jangan kita bercakap Islam tetapi dalam tak sedar kita termasuk dalam golongan ini.

Projek Tawan Kelantan 23 tahun gagal!!


Projek menawan semula Kelantan telah gagal. Selama 23 tahun melibatkan 3 Perdana Menteri. Pelbagai usaha telah dilakukan bagi memastikan Kelantan jatuh semula kepada UMNO @ BN tapi semuanya tidak berhasil walaupun hampi berjaya semasa Pak Lah menjadi PM.

20 Undi Popular PRU-13


Daripada analisis undi popular bagi kerusi parlimen pada pilihan raya kali ini, 20 yang tertinggi hanya satu kawasan sahaja yang diperolehi oleh BN. Itu pun kawasan PM sendiri.

Ini bermakna rakyat lebih memilih Pakatan Rakyat berbanding Barisan Nasional, tapi malangnya sistem pilihan raya dan demokrasi di Malaysia telah meletakkan BN sebagai pemerintah.

Kerajaan BN Tumbang Selepas Petisyen Ini??


Mengikut pendapat beberapa penganalisis politik tanah air BN mungkin boleh tumbang selepas ini melalui petisyen yang dibuat.

Manakala penasihat DAP, Lim Kit Siang juga berkata, jika usaha untuk membuat petisyen berjaya, kerajaan BN akan tumbang dan PR akan mengambil alih Putrajaya.

Lain pula dengan yang ini, Keluarga dan adik beradik kecerian hidup..Berbeza pula dengan Dr Haron Din al Hafiz yang suka berceloteh dan bergurau senda dengan kaum keluarga. Dato' Haron Din mempunyai 10 orang adik-beradik. Saudara lelaki beliau yang juga tokoh agama tekenal ialah Ustaz Ishak bin Din (Abang) dan Ustaz Abu Hassan bin Din (Adik).

Jadi Nelayan, Tangkap Ikan Itu Hobi Saya....


Berjuangan dalam perjuangan Islam adalah suatu tanggungjawab. Tapi bukan untuk mendapatkan jawatan. Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abd Hadi Awang banyak kali mengulangi pendirian beliau yang rela menjadi khadam rakyat dan bersedia menjadi nelayan asalkan kebajikan rakyat terus terbela di bawah Pakatan Rakyat.

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily