Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Thursday, October 13, 2016

Cukuplah Memberi Tangga Kepada UMNO/BN

Isu rampasan wang dan barangan bernilai RM114 juta masih hangat diperkatakan. Berita tersebut menjadi viral pada peringkat antarabangsa. Ada akhbar luar negara secara sinis mengesahkan Malaysia sebagai negala yang paling korup di dunia.

Bekas ahli panel penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Robert Phang tidak menolak kemungkinan ada orang politik pada peringkat tinggi di sebalik dua pegawai kanan sebuah agensi kerajaan di Sabah ini.

“Sukar untuk mempercayai bahawa kedua-dua mereka, pengarah dan timbalan pengarah Jabatan Air Sabah itu sendiri berjaya menyelewengkan jutaan ringgit.Mereka cuma pegawai biasa. Oleh itu, kita cenderung untuk mengandaikan kedua-dua mereka ini bertindak bagi pihak ahli politik tertentu, kerana tiada siapa yang sedia menawarkan jumlah sebegitu besar kepada pegawai biasa.Biasanya hanya ahli-ahli politik atau mungkin menteri yang mempunyai peluang dan kuasa untuk meluluskan sebarang bentuk permohonan di dalam negeri," kata Phang dalam satu kenyataan.

Kedua-dua pegawai itu adalah antara empat suspek yang ditahan oleh SPRM bagi membantu siasatan berhubung dakwaan salah guna kuasa yang melibatkan projek infrastruktur bernilai RM3.3 bilion.
Beginilah nasib rakyat. Cukai dipungut dari rakyat. Tak cukup yang sedia ada, direka GST. Alasannya untuk bina infrastruktur baru. Prasarana yang dibina tak seberapa tetapi kosnya melambung tinggi. Masing-masing mahu cari keuntungan dari setiap projek pembangunan. Kroni menjadi pilihan kerana mudah dan selamat untuk berkira bicara. Modus operandi inilah belaku sejak dulu.

Rakyat terus memuji kerana kerajaan UMNO/BN kerana membina jalan raya, bekalan air bersih dan seumpamanya. Rakyat tidak peduli apa yang berlaku di belakang dalam kalangan pemimpin atasan. Memadai bagi rakyat dapat BR1M dan bantuan barang dapur ketika banjir. Itupun sudah cukup untuk pemimpin diangkat tinggi melangit. “Keturunan kami adalah keturunan dacing,” jawapan sebahagiannya apabila cuba didekati oleh tukang kempen PAS.

PAS dipandang sebagai membawa fitnah dan pemecah-belah. Sepatutnya, rakyat menggunakan akal yang waras dan celik untuk menilai kebenaran. Janganlah kerana menjaga kepentingan perut pada hari ini, kita biarkan nasib anak cucu 10 tahun lagi dalam bahaya. Cukup-cukuplah memberi tangga kepada UMNO/BN untuk memperjudikan nasib agama dan bangsa. Itulah motif tulisanku.


.........
Blog ini hanya 'mirror' artikel daripada laman asal
http://www.tranungkite.net
Sila ke laman asal untuk dapatkan versi penuh....

No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily