Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Sunday, October 16, 2016

PAS Sedia Jumpa Mahathir – Mursyidul AmKANGAR: PAS menyatakan keterbukaan mereka terhadap niat Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tun Mahathir Mohamad untuk berbincang, dalam usaha memulihkan hubungan parti itu dengan DAP dan PAN.


Namun menurut Mursyidul Am yang baru dilantik, Hashim Jasin, tidak semestinya PAS perlu akur dan tunduk kepada kehendak bekas Perdana Menteri berkenaan.


“Dalam PAS ada lajnah politik yang dipengerusikan oleh Presiden, jadi lajnah politik ini kalau nak jumpa boleh. Anggota lajnah politik pun luas berpengalaman dan paham tentang sepak terajang politik, jadi saya yakin bahawa boleh ada perjumpaan untuk bincang, tiada masalah.

“Tetapi tidak semestinya kita patuh kepada apa kehendak mereka walaupun perkara itu tidak baik untuk agama kita,” ujar Hashim dalam sesi tembual eksklusif bersama Antarapos.

Mahathir berkata, beliau akan cuba untuk memujuk PAS dalam menyatukan kesemua parti pembangkang bagi menghadapi Umno Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum (PRU) yang semakin hampir kini.

Ujar Mahathir, kedua-dua parti tersebut pernah bersama dalam beberapa siri PRU sebelum ini, malah kemenangan PAS di beberapa kerusi juga turut dipengaruhi oleh DAP.

Justeru, Hashim mencadangkan supaya Mahathir mengusulkan perkara itu kepada lajnah politik PAS terlebih dahulu, sebelum dibawa ke Jawatankuasa PAS Pusat untuk tindakan lanjut.

“Saya yakin mereka (PPBM) akan tolak (untuk berjumpa lajnah politik PAS), tidak kiralah jumpa dengan sesiapa sahaja pun. Mengadakan perbincangan boleh, saya yakin mereka ini berpengalaman dan kalau pun ada keputusan bersetuju, lajnah ini akan lapor balik kepada Jawatankuasa Pusat dan kemudian kepada Majlis Syura dan dikaji pada sudut hukum,” katanya.

Mahathir sebelum ini mengutus Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menjadi orang tengah dalam misi menyatukan PAS dengan parti pembangkang yang lain.

Malah dalam satu acara di Terengganu awal bulan ini, Muhyiddin pantas meminta PAS menyerahkan beberapa kerusi tradisi parti itu yang gagal dimenangi kepada PPBM pada PRU14 akan datang.

PAS menerusi Ketua Penerangannya Nasruddin Hassan dalam pada itu berkata, parti itu tidak akan menjalinkan apa-apa kerjasama dengan mana-mana parti yang bekerjasama dengan DAP dan Amanah – AP
.........
Blog ini hanya 'mirror' artikel daripada laman asal
http://www.tranungkite.net
Sila ke laman asal untuk dapatkan versi penuh....

No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily