Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Thursday, July 27, 2017

Sepatutnya tawaran kepada peneroka lebih baik lagi


Persatuan Profesional Muslim Malaysia (PPMM)  menyambut baik apa saja tawaran kerajaan yang boleh meringankan dan bersifat mendahulukan kebajikan warga Felda secara keseluruhannya.


Malah, dengan reputasi yang dipunyai konglomerat itu, PPMM menjangka pihak kerajaan berupaya menawarkan nilai yang lebih baik daripada apa yang telah diumumkan Perdana Menteri (PM).

Pengerusi PPMM Hamdan Abdullah berkata, pihaknya berharap tawaran yang diumumkan oleh Datuk Seri Najib semalam bukanlah bersifat politik kerana diumumkan pada Hari Peneroka atas sifat sebagai PM bukannya Presiden Umno.

“PPMM berharap tawaran-tawaran untuk kesejahteraan rakyat seperti ini bukanlah sebagai gula-gula politik oleh BN yang sekarang ini sedang menguasai kerajaan.

“PPMM tanpa prejudis, yakin parti-parti politik lain juga boleh tawarkan berbagai insentif dan initiatif untuk kemajuan dan kesejahteraan rakyat jika mereka diberi mandat memerintah di peringkat persekutuan oleh majoriti rakyat terutamanya masyarakat Felda yang menyumbang lebih 50 kerusi Parlimen,” katanya dalam kenyataan media yang diedarkan.

Beliau mengulas tawaran ‘durian runtuh’ yang diumumkan Najib sempena hari Peneroka di Putrajaya semalam

“PPMM sekali lagi menegaskan bahawa kerajaan boleh menawarkan insentif-insentif yang jauh lebih baik jika isu-su kerugian FGV (Felda Global Ventures) dan anak-anak syarikat yang lain tidak seteruk yang telah berlaku di mana menunjukkan ada kegagalan di pihak pengurusan yg sepatutnya tidak dibiarkan oleh kerajaan BN.

“Oleh itu PPMM yakin kerajaan boleh untuk terus menghapuskan hutang-hutang peneroka dan membantu sepenuhnya proses tanam semula dengan pembiayaan yg lebih mesra,” ujarnya.

Semalam Najib mengumumkan enam tawaran kepada warga Felda menandakan PRU semakin hampir. Antaranya hutang bayaran insentif khas bernilai RM5 ribu kepada setiap peneroka setiap peneroka bermula ogos dan hutang tanam semula berjumlah RM5 ribu dilupuskan.

Selain daripada itu, baki pinjaman saham FGV oleh peneroka dilupuskan manakala Felda juga akan meluluskan lebih satu unit rumah di atas satu tanah didiami peneroka.

Pada PRU 13, Najib turut mengumumkan durian runtuh sebangak RM15,000 dikongsi peneroka, isiteri dan anak-anak. Selain itu generasi kedua Felda ditawarkan rumah.

Namun kebanyakan projek perumahan generasi kedua Felda terbengkalai dan tidak dihuni di seluruh.........
Blog ini adalah blog sementara untuk Tranungkite Online (TKO)

No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily