Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Thursday, May 09, 2013

Bersorak Rimau Dalam Zoo! Mat Said Sah MB Terengganu

Datuk Seri Ahmad Said kekal sebagai Menteri Besar Terengganu bagi penggal kedua. Adun Kijal itu dijangka mengangkat sumpah sebagai MB Terengganu di hadapan Sultan Mizan Zainal Abidin di Istana Maziah jam 3 petang ini.

Sebelum ini beberapa spekulasi mulai tersebar kemungkinan Ahmad Said tidak dikekalkan dan mungkin diganti dengan calon baru. Tiga nama disebut-sebut untuk dilantik sebagai Menteri Besar berdasarkan kekananan dan pengalaman dalam kerajaan sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri (EXCO).

Mereka ialah ADUN Seberang Takir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman; ADUN Kuala Berang, yang juga Yang Dipertua Dewan Negeri, Datuk Tengku Putera Tengku Awang dan ADUN Permaisuri, Datuk Mohd Jidin Shafie.

Setelah proses 'takir menakir' selesai dengan beberapa perjanjian yang terpaksa Mat Said setuju. Nanti saya akan dedahkan kemudian.

Yang paling gembira mengenai berita ini ialah binatang dalam Zoo, sehingga penduduk miskin kata lebih baik jadi "rimau".

Berapa kos sebenarnya zoo ini?. Dalam sidang dewan DUN, MB Mat Said berkata, kos keseluruhan bagi pembinaan Zoo Bukit Takal di Kemaman itu berjumlah RM9.228 juta. Beliau menjelaskan, kos pengurusan zoo berkenaan dari tahun 2008 hingga 2011 pula adalah kira-kira RM2.9 juta. Setiap bulan, kos pengurusan zoo berkenaan mencecah sekitar RM40,000

Itupun beliau berhasrat untuk memperluaskan lagi kawasan Taman Rekreasi dan Mini Zoo Kemaman di Bukit Takar di sini daripada lebih 15 hektar kepada 120 hektar. Sebuah air terjun buatan telah dibina dengan kos RM1 juta untuk tontonan pelawat. Bilik persalianan sahaja menelan belanja RM900 ribu ringgit. Betapa banyak duit diperhabiskan termasuk sangkar untuk menempatkan menempatkan pelbagai spesies mamalia, reptilia, ikan dan burung untuk tatapan pengunjung.Sepasang Harimau Malaya juga dibawa masuk dari zoo Melaka. Hah berapa kos makanan harimau ni tak tahulah pula. Takkan nak bagi makan keropok lekor.

BAIK JADI RIMAU
BOLEH MAKAN SEDAP!!!No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily