Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Friday, October 14, 2016

China larang penganut Islam Xinjiang bawa anak jalani aktiviti agama
BEIJING: Ibu bapa dan penjaga beragama Islam di Xinjiang, yang menggalakkan atau memaksa anak-anak mereka melakukan aktiviti keagamaan akan dilaporkan kepada polis, kerajaan berkata pada Rabu ketika melancarkan peraturan pendidikan baharu.


Beratus-ratus orang meninggal dunia beberapa tahun kebelakangan ini di Xinjiang, yang dihuni penganut Islam Uighur, dalam pergolakan yang dipersalahkan Beijing terhadap militan dan pemisah Islam, walaupun kumpulan hak asasi berkata keganasan yang berlaku adalah reaksi kepada dasar China yang menindas.

Kerajaan menafikan sekeras-kerasnya sebarang salah laku di Xinjiang dan menegaskan hak-hak undang-undang, budaya dan agama rakyat Uighur dilindungi sepenuhnya.

Walaupun China secara rasmi menjamin kebebasan beragama, anak di bawah umur tidak sepatutnya mengambil bahagian dalam aktiviti agama dan pihak berkuasa bertindak keras terhadap sekolah agama Islam atau madrasah, di Xinjiang beberapa tahun kebelakangan ini.

Peraturan pendidikan baharu, berkuat kuasa pada 1 November dan disiarkan Xinjiang Daily, berkata ibu bapa atau penjaga tidak boleh “menganjur, mengajak atau memaksa kanak-kanak bawah umur menghadiri aktiviti keagamaan”.

Mereka tidak boleh menggalakkan kepercayaan melampau kepada kanak-kanak, dan tidak memaksa berpakaian pakaian pelampau atau simbol lain, akhbar itu berkata, mengulangi peraturan larangan terhadap lelaki berjanggut atau bertudung kepada wanita.

“Mana-mana kumpulan atau individu mempunyai hak menghentikan kelakuan ini dan melaporkannya kepada pihak berkuasa keselamatan awam,” kata kerajaan dalam peraturan itu.
Peraturan juga mengharamkan sebarang bentuk aktiviti agama di sekolah-sekolah.

Jika ibu bapa tidak mampu membimbing anak-anak mereka daripada cara pelampau berbahaya atau pengganas dan mereka tidak boleh terus belajar di sekolah sedia ada, mereka boleh memohon agar anak-anak dihantar ke sekolah khas untuk “pembetulan”, peraturan negeri ini.

Pihak sekolah perlu membimbing pelajar daripada sebarang perpecahan dan ekstremisme, untuk mewujudkan persekitaran “rendah diri, mencari kebenaran, menolak kejahilan (dan) menentang kepercayaan karut”.

Ramai kaum Uighur marah terhadap sekatan ke atas budaya dan agama mereka, dan mengadu dinafikan peluang ekonomi di tengah-tengah kebanjiran majoriti kaum Cina Han ke Xinjiang.

China memenjarakan ramai keturunan Uighur yang berkempen bagi mendapatkan rawatan lebih baik bagi kaum mereka, yang paling menonjol ialah profesor ekonomi Ilham Tohti, yang dihukum penjara seumur hidup pada 2014 atas tuduhan perpecahan.

Beliau menerima anugerah hak asasi manusia tahunan yang berprestij pada Selasa, menimbulkan kemarahan Beijing yang mengatakan beliau seorang penjenayah yang memuji pengganas..........
Blog ini hanya 'mirror' artikel daripada laman asal
http://www.tranungkite.net
Sila ke laman asal untuk dapatkan versi penuh....

No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily