Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Sunday, June 09, 2013

Ini Bukan Kisah Dogeng, PSM telah ditolak untuk bersama Pakatan Rakyat


Saifuddin Nasution menjelaskan kepada Sinar Harian bahawa Pakatan Rakyat (PR) menegaskan permohonan Parti Sosialis Malaysia (PSM) untuk menyertai perikatan itu telah ditolak.

Menurut Saifudin, keputusan tersebut telah dilakukan bersama-sama dengan ahli Majlis Tertinggi PR yang lain pada mesyuarat yang diadakan sebelum ini.

Tambah Saifudin, berkenaan surat "hitam putih" yang diminta PSM akan diuruskan oleh sekretariat perikatan tersebut.

"Keputusan kita jelas, kita tak terima, kita tolak", kata Saifudin.

"Soal paling penting adalah soal keputusan permohonan, jadi kita dah putuskan sebelum ini untuk tolak," katanya lagi kepada Sinar Harian Online.

Soalnya bila PR menolak permohonan PSM?

Seperti yang saya tulis sebelum ini Setiausaha Agung PSM, S. Arutchelvan dalam kenyataannya pada 5 April 2013 menyebut bahawa PSM tidak pasti samada akan bertanding atas tiket PSM atau atas tiket parti lain.

Kenyataan ini sebenar adalah disebabkan PR tidak menerima kehendak PSM untuk bersama PR dan menolak permintaan 2 kerusi peruntukkan untuk mereka (PSM).

Sama juga seperti saya tulis sebelum ini isu Kota Damansara (KD) tidak berbangkit sekiranya PKR meletakkan calon PKR sendiri bukan calon pengerusi PSM atas tiket PKR.

PAS tak ada masalah dengan PKR, hanya PAS tak nak calon PSM bertanding atas tiket PKR. Itu isunya. Isu-isu kemudian, soalnya BN boleh menang itu adalah isu selepas isu pokok.

Soalnya kalau PKR  menolak pengerusi PSM dan meletak calon lain di situ, isu kemudian tak timbul. Yang akan timbul pertandingan 3 penjuru antara PR (PKR), BN dan PSM. Sudah pasti PR akan menang. Tidak timbul menguntungkan BN seperti yang dihujahkan oleh Khalid sebelum ini yang saya malas nak panjangkan!

PAS berbuat demikian kerana nak selamatkan PR sebab Selangor pada masa sebelum PRU-13 masih dalam keadaan tidak menentu kedudukannya. Jika Selangor menang tipis, kedudukan PSM sebelah kaki dalam PR dan sebelah lagi di luar PR adalah cukup bahaya kepada PR sendiri.

Bahayanya kerana PSM telah ditolak untuk bersama PR
FAHAM-FAHAM???

Kalau tak bersama PR PSM boleh nak bersama PR atau tak nak bersama PR?? Kan bahaya tu!

Presiden PAS telah bertegas dalam hal ini.
Ada orang bertanya saya kenapa Khalid Samad tak tahu "kisah dogeng ini".

Apa yang saya nak hairan sangat dengan YB Khalid Samad dia bukan Presiden atau Pengerusi. Karpal Singh, Pengerusi DAP pun tak tahu "KISAH DOGENG INI"

Saifuddin berkata Karpal Singh tidak mengetahui keputusan yang dibuat oleh pemimpin tertinggi Pakatan berhubung keputusan tersebut kerana dia tidak hadir ke mesyuarat berkenaan. Keputusan itu dibuat bersama Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang. Tanyalah mereka, katanya Saifuddin.

Nak tanya YB Khalid Samad ada tak dalam mesyuarat Majlis PR??
YB Khalid tahu tak keputusan PAS berhubung dengan keputusan Majlis PR?
Kalau YB Khalid tak tahu wajarkah YB Khalid "keber mengata rawa"??

Adab berjamaah sebaik-baiknya tanya, bukan menyerang dalam blog terhadap Presiden sendiri. Saya bukan pembodek presiden. Tak ada satu sen pun saya dapat untuk menulis perkara ini, tapi saya menyarankan adab-adab bagi kita berjamaah supaya kita tak tersasur dalam membuat keputusan kerana kita bukan orang tertinggi dalam Jamaah. Mungkin ada keputusan di luar pengetahuan kita.

Soal kita setuju atau tak setuju dengan keputusan orang yang lebih tinggi daripada kita itu soal lain. Keputusan Presiden bukan kisah dogeng!

Satu lagi soal parti, atau sebut jamaah. Ini bukan nak bangkit soal IRC, SUARA ISLAM, Ikhwan, dll  seperti ada yang membuat komen seolah-olah saya tak tahu YB Khalid dengan Suara Islam. Bagi saya dia IRC ke, dia Suara Islam ke,dia Syiah ke... TAPI bila dah duduk dalam PAS semuanya saya anggap berfikrah PAS. Bila PAS dia kena akur dengan cara PAS.

Bila kita PAS kita kena jelas tentang Hisbullah dan Hisbul Thaught!! Sebenarnya semua yang berada dalam gerakan Islam tahu tentang Allah s.w.t nak kita berada dalam Hisbullah.

Kenapa kita bersama PAS tak parti lain?? Masuk PSM ke atau masuk PKR ke dan boleh masuk DAP? Adakah semua parti itu sama?? Penderian ini sepatutnya kita faham!! Apatahlah YB Khalid yang telah tercimpung dalam gerakan Islam semenjak muda lagi!!

Sekali saya tegaskan ini bukan soal “Dia Sosialis”. Atau “dia susah nak kerjasama”. Atau “kerusi dipinjam”. Atau “PKR tiada calon". Pokoknya PAS tak boleh terima. Sebelum ini saya sudah berhujah berkenaan kenyataan Azmin Ali sendiri yang mengaku kesilapan PKR dalam hal ini semasa Kongres Nasional Keadilan ke-9.

Sekurang-kurangnya kenyataan Saifuddin Nasution ini membuka mata kita terhadap isu sebenar bukan seperti yang kita faham sebelum ini. Isu kemudian tak payah di besarkan oleh menutup isu yang multak PR.


Note:
Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz Nik Mat menolak cadangan untuk menurunkan Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali sebagai calon kerusi parlimen Kota Bahru, Kelantan dalam Pilihan Raya Umum ke-10 pada tahun 2004 harus difahami!!! Bukan TGHH sahaja tapi TGNA juga mempunyai kefahaman yang sama jangan kita bersikap tidak adil dalam membuat penilaian antara TGHH dan TGNA.


No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily