Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Friday, May 03, 2013

PRU13 pilihan raya 'paling lucah', kata Kadir


Oleh Salmiah Druhamad Drahsin


Shah Alam – Ketika Kempen Pilihan Raya Umum Ke-13 (Pru13) Tinggal Dua Hari Sahaja Lagi, Media Arus Perdana Yang Menjadi Nadi Kepada Parti Pemerintah Dikritik Tokoh Wartawan Negara, Datuk A Kadir Jasin.

Bercakap Di Pentas Forum Sempena Sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia, Kadir Berkata, Dunia Media Pada Hari Ini Seolah-Olah Dicemari Oleh Pemberitaan Yang Berbeza Dalam Pilihan Raya Lalu.

"Pada 2008, Media Arus Perdana Ini Menghina, Mencaci Media Baru.

"Blogger-Blogger Ini Dahulunya Dipanggil 'Goblok' Dan 'Monkey'. Tetapi Sekarang Media Arus Perdana Menggunakan Alasan Media Baru Ini Untuk Mengeluarkan Benda-Benda Yang Sebelum Ini Tidak Dikeluarkan?," Ujar Beliau.

Kadir Merupakan Salah Seorang Penalis Public Forum In Conjunction With Press Freedom Day, "Safe To Speak : Securing Freedom Of Expression In All Media".

Forum Yang Diadakan Di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf Di Sini, Hari Ini Adalah Anjuran Asian Institute For Development Communication, Fakulti Komunikasi Dan Media, Universiti Selangor (Unisel) Dan Sinar Harian.

Selain Kadir Yang Juga Ketua Pengarang Berita Publishing Sdn Bhd, Panelis Lain Ialah Ketua Pengarang Malaysiakini, Fathi Aris Omar Dan Ketua Pengarang Kumpulan Harakah, Ahmad Lutfi Othman.

Sekiranya Menjadi Calon Pru Kali Ini, Kadir Yang Juga Bekas Ketua Pengarang Nstp Berkata, Beliau Sendiri Bimbang Dengan Suasana Politik Semasa Dan Peranan Media Yang Mula Menghidangkan Berita-Berita Yang Tidak Sepatutnya Kepada Umum.

"Sekarang Ini Di Mana-Mana Ada Kamera. Payah. Saya Tidak Tahu Berapa Banyak Video Yang Sudah Dibuat Mengenai Saya. Belum Keluar Lagi.

"Tetapi Kalau Saya Jadi Calon Pilihan Raya, Mesti Keluar. Sebab Itu, Saya Tak Nak Jadi Calon Pilihan Raya Seba Takut Banyak Video Saya Keluar," Sindir Kadir Sinis.

Berdasarkan Pengamatan Yang Membimbangkan Beliau, Kadir Berkata, Pru13 Mencatatkan Sejarah Politik Paling Teruk Di Matanya.

"Kita Sebenarnya Terlalu Bebas Dan Lucah Pada Hari Ini. Pilihan Raya Ini Adalah Pilihan Raya Paling Lucah Dalam Sejarah Kita Yang Saya Pernah Lihat.

"Ini Bukanlah Lagi Soal Keselamatan Bersuara Mendapatkan Hak Kebebasan, Untuk Bercakap, Berekspresi Untuk Semua Media, Untuk Konteks Malaysia Hari Ini, Saya Ingin Bertanya Kerana Saya Merasa Gusar, Sejauh Manakah Lagi
Kita Hendak Pergi Untuk Membusukkan Dunia Media Pada Hari Ini?" Ujarnya.

Kadir Juga Mengingatkan Supaya Pihak Yang Menjadi Mangsa Tidak Menuding Jari Ke Arah Pihak Lain Pula.

"Sekarang Ini Kita Bercakap Tentang Kebebasan Untuk Bersuara Yang Mana Sebenarnya Kita Tak Perlu Minta.

"Anda Hanya Perlu Layari Malaysiakini. Apa Yang Tidak Ada Dalam Malaysiakini?

"Kadang-Kadang, Kita Sendiri Suka Buat Video. Hari Ini, Kalau Video Anda Keluar, Jangan Salahkan Orang Lain, Salahkan Diri Sendiri," Katanya Lagi Yang Merujuk Kepada Minat Orang Ramai Untuk Mengambil Klip Video Secara Spontan Di Mana-Mana Sahaja.


 

No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily