Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Thursday, July 27, 2017

Rafizi mohon sumbangan bayar saman RM300,000 NFC


Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli memohon sumbangan orang ramai bagi mengelakkan dirinya daripada diisytihar muflis berikutan kemungkinan tidak mampu membayar ganti rugi dan kos berkaitan dengan saman fitnah National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC).

"Beberapa minggu yang lalu, peguam saya menerima surat tuntutan meminta RM300,000 yang perlu dibayar. Jika tidak, mereka mengancam untuk memulakan prosiding kebankrapan terhadap saya.

“Sebenarnya kes ini sedang melalui rayuan di Mahkamah Rayuan yang telah ditetapkan dalam bulan Oktober 2017.

“Walau bagaimana pun, undang-undang menetapkan saya perlu membayar dahulu kalau pun saya mungkin menang di peringkat rayuan,” katanya dalam satu posting di Facebook semalam.

Saman itu difailkan selepas Rafizi mendakwa pengerusi NFC Datuk Seri Mohd Salleh Ismail membeli lapan hartanah di KL Eco-City dengan dana awam yang diperuntukkan kepada syarikat berkenaan.

Mahkamah Tinggi tahun lalu memutuskan beliau bersalah dan memerintahkan Rafizi membayar RM150,000 kepada Salleh dan RM50,000 kepada NFC. Mereka juga dianugerahkan kos sebanyak RM100,000.

“Saya tidak selesa memohon bantuan orang ramai seperti ini kerana saya tidak dibesarkan untuk bergantung harap kepada orang lain.

“Masalahnya semua simpanan saya telah pun dibelanjakan untuk memulakan INVOKE agar rakyat ada peluang yang lebih tinggi menewaskan BN dalam PRU akan datang.

“Satu hari nanti, saya berdoa kita sama-sama boleh menarik nafas lega bahawa kita telah membuang gejala rasuah dari negara ini,” katanya.

Rafizi, yang juga Ahli Parlimen Pandan, turut didakwa mendedahkan dokumen penyata baki akaun pelanggan Public Bank yang sulit menyebabkan beliau dituduh pada tahun 2012 di bawah Akta Bank dan Institusi Kewangan (BAFIA).

“Skandal NFC telah lama berlalu dan telah dilupakan. Namun enam tahun kemudian, saya dan peguam saya masih turun naik ke mahkamah setiap bulan untuk berdepan dengan tindakan saman dan tangkapan terhadap saya ekoran pendedahan saya.

“Selain dari arahan membayar RM300,000 ini, saya juga dijangka akan dihukum akhir tahun ini atas tuduhan membocorkan maklumat perbankan NFC,” katanya.

Walau bagaimanapun, Rafizi berkata beliau tidak menyesal menjalankan amanah walaupun menerima risiko menjadi muflis akibat saman-saman dan tangkapan.

“Sejak itu, saya dan rakan-rakan banyak membuat pendedahan lain mengenai rasuah dan penyelewengan. Kami bekerjasama dengan wartawan dan pelbagai pihak. Pendedahan NFC diikuti dengan pendedahan skandal MARA di Australia, masalah kewangan di Tabung Haji, penyelewengan derma di YAPEIM, pelaburan-pelaburan 1MDB yang bermasalah dan banyak lagi.

“Kerja tidak berbayar untuk mendedahkan rasuah ini mendedahkan pula kami kepada pelbagai risiko.

“Risiko terbesar adalah berdepan dengan pelbagai saman dan tindakan undang-undang yang dibawa oleh pelbagai pihak,” katanya..........
Blog ini adalah blog sementara untuk Tranungkite Online (TKO)

No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily