Perhatian...


TranungkiteOffline blogspot adalah "laman backup" sekiranya berlaku serangan yang mengejut dan berteruskan kepada server kami www.tranungkite.net. Jika tiada serangan blog ini menjadi blog biasa dengan bahan-bahan politik & semasa. Insya-Allah mulai Mei 2013 laman ini akan dikemaskini setiap hari. Kami akan memaparkan berita berbentuk santai, ringkas dan padat berfokuskan facebook atau twitter.- Terima kasih

Abbas Mohd Noor
Administrator
mel hubungan: abbas.mohdnoor@gmail.com

....................................................................................................................................................................................
PERHATIAN:    K.l.i.k.   g.a.m.b.a.r.   u.n.t.u.k.   p.a.p.a.r.a.n.   b.e.s.a.r....
Klik LIKE jika anda suka blog ini...

....................................................................................................................................................................................
Video terkini untuk ditonton.. (klik youtube atau tajuk untuk tab yang berasingan...)

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak kisah jika Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.

Pengerusi PPBM, Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu yakin ahli Majlis Pimpinan Tertingginya tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

Komen Tun Mahathir bila ucapan Zahid Hamidi yang menyentuh mengenai keturunan beliau. Kini isu keturunan dan asal usul menjadi 'mainan' politik baru.

Saturday, May 04, 2013

Tahukah Anda Undi Anda Adakah Rahsia!Cara UMNO berkempen kepada golongan miskin yang menerima bantuan dan ahli-ahli UMNO yang menerima bantuan, jika mereka mengundi Pakatan Rakyat, undi mereka diketahui dan bantuan BR1M juga akan ditarik balik selepas PRU13 nanti.

Ugutan bahawa kertas undi ada nombor siri adalah cara psikologi untuk menangkutkan mereka yang mendapat bantuan kewangan terutama ahli-ahli UMNO sendiri. UMNO menggunakan wanitanya untuk bergerak rumah ke rumah untuk proses menakutkan ahlinya daripada berpaling tadah.
 


Pengundi Putrajaya disaran jangan takut ketika mengundi. Setiap kali pilihanraya akan ada pertanyaan "Adakah Undi Saya Rahsia?" atau "Bolehkah Undi Saya Di Ketahui Orang?". Tidak diketahui kenapa persoalan itu di war-warkan hampir setiap kali pilihanraya. Kemusykilan ini didapati sangat serius di kalangan pengundi di Putrajaya. Ini menyebabkan ramai penyokong PAS mengundi BN pada PRU yang lepas-lepas. Mungkinkah orang yang bertanya itu tidak pernah mengundi. Mungkin juga orang itu tidak pernah mengetahui proses pengundian. Atau ADAKAH MUNGKIN ORANG YANG BERTANYA ITU DIWUJUDKAN untuk menakut-nakutkan bakal bakal pengundi dengan mengurangkan keyakinan bahawa undi itu rahsia?

Mungkin pendapat yang terakhir ada asasnya. Ada orang yang mahu supaya ramai pengundi merasa was-was dan merasa curiga bahawa pada akhirnya kertas undi mereka akan diketahui dan siapa mereka undi akan diketahui. Maka pengundi jenis ini akan takut untuk membuat pilihan yang wajar dan kemungkinan pengundi ini akan mengundi dalam keadaan hati terpaksa. Terutama apabila boss dipejabat selalu pesan supaya undi BN, kalau tak kena pindah. Apa lagi jika mereka terikat dengan perkara-perkara seperti AKUJANJI atau pun membuat perniagaan kecil yang bergantung kepada sesuatu pihak. Sudah tentu pengundi tidak akan merasa selesa dan merasa bimbang dan mungkin ada yang merasa takut.Ditegaskan kepada pembaca sekelian bahawa UNDI TUAN DAN PUAN ADALAH TETAP RAHSIA. Oleh itu jangan takut untuk mengundi PAS pada PRU13.
No comments:

Post a Comment

Artikel Bulan Ini

DetikDaily

Free Malaysia Today

Harakahdaily

Malaysiakini

KeadilanDaily